Nyhetsoversikt

Neumorphism innen UI

Skrevet av:

Malin Sommerseth

Det høres ut som et ord fra The Matrix. Sannheten er at 'neumorphism' faktisk har sitt opphav fra stilen 'skeuomorphism'. La oss forklare.

'Skeuomorphism' har vi sett veldig tidlig innen brukergrensesnitt. Det hadde som mål å etterligne, eller representere realisme i ikoner og brukergrensesnitt. La oss vise et eksempel fra gamle iOS:

Relatert bilde
Skjermbilde fra iPhone 3GS, Flickr bruker Geoffrey Gallaway.

Sitat fra Wikipedia: 'Skeuomorfisme eller retroimitasjon er et fenomen innen moderne design hvor elementer fra tradisjonell produktdesign imiteres uten å beholde dets opprinnelig funksjonelle egenskaper.'
Vi kan tydelig se forsøket på å etterligne "lær" i kontakt ikonet f.eks.

Ryktene vil ha det til at Dribbble bruker 'alexplyuto' startet det hele med et design innlegg som ble likt over 3000 ganger og etter det skjøt trenden fart. Vi har de siste årene sett inntoget av "flatt grensesnitt", hvor alt skal være så tydelig, men minimalistisk. Sannheten er at vi har sett ulike variasjoner av skeuomorphism, men langt mer rent stramt i sin utførelse. Dvs man kan se etterligning i form av sober bruk av 3d, skygger og generelle materielle designvalg. Se eksempel her:

real-ios-concept.png
Fra designer Andrei Simion, Dribbble.
Preview.png
Fra designer Zaini Achmad, Dribbble

Skillet mellom iOS skjermgrensesnittet fra 2009 og de fra 2020 er tydelige. Det som dog har vært noe av problemet med denne nye trenden er at det faktisk har vært for "mykt" i enkelte sammenhenger. Spesielt i tilfeller hvor tilgjengelighet (universell utforming) må oppfylles. Og selv om det ser vakkert ut på et visualisert skjermbilde (som vist i eksemplene over) så er det ikke sikkert det er like enkelt å implementere rent teknisk og praktisk. Men for de som er kjent med denne nye trenden, forstår og respekterer UX (brukeropplevelse) vil kunne dra god nytte av denne trenden og skape sin egen stil / avart.

No items found.

Vi elsker å få epost.

hello@sommersethdesign.noPersonvern og cookiesBuild with ❤️ in Webflow

Telefon: 92 46 85 45 eller 41 10 64 21
Mosesvei 34, 1448 Drøbak