Takk for denne gangen Wordpress!

24/8/2023

Wordpress har i ca 15 år vært vår dedikerte plattform på web utvikling. Hvorfor ønsker vi etter så lang tid å si farvel til det? Det var tross alt lukkede plattformer som gjorde at vi på et tidspunkt valgte Wordpress? Og som verdens største web publiseringsplattform er det da ikke tryggest å bli der?

La oss kort forklare. Vi hadde aldri fått laget så mange kule nettsider uten Wordpress og takket være nettopp denne plattformen så har vi sett nyere, mer moderne utviklede systemer i dag som helt klart har lært av Wordpress og ikke minst forbedret seg på områder som nevnte kanskje har blitt litt "jo flere kokker, jo mere...l"? 😶

Vi har sett konturene en stund, og det er i de siste utgavene at denne plattformen begynner å miste sin opprinnelige sjarm. Gutenberg var det som for alvor skulle ta opp kampen med kommersielle "drag and drop" redigeringsløsninger vi ser i andre plattformer som: Webflow, Norske Vev, Wix Editor X, Squarespace for å nevne noen. Men vi har også partnere som utvikler websider på Craft. Som også er et veldig bra, sikkert og anerkjent CMS. Og i mange situasjoner så kan det være greit å vurdere hvilken plattform som passer deg best. Om det er feks. Webflow eller Craft. Dette er noe vi kan gi gode råd på.

Tilbake til årsakene til at vi forlater Wordpress (punktvis):

 • Sikkerhet (til tross for at alle sider vi har utviklet er utstyrt med sikkerhetsskjold og anti-hacker funksjonalitet så ser vi at det ukentlig dukker opp "hull" i plugins og kode som må lappes igjen raskt fra utviklere før det kan bli utnyttet).
 • For mange plugins å holde rede på (og de fleste Wordpress sider har mange... veldig mange) som både gjør siden tregere og som nevnt over... sikkerhet.
 • Forskjellige hosting miljøer. Her finnes det mange dårlige hosting sider som desverre resulterer i trege sider. Noen tilbyr raskere hosting, men da må du gjerne betale med en nyre eller to.
 • Kompliserte kontrolpaneler ved valg av server (Cpanel, Centos etc)
 • Kraften av kode, uten å måtte skrive den (no-code). En moderne webside i dag skal være lik det man prototyper og designer frem, man skal ikke være begrenset av muligheter hverken estetisk eller funksjonsmessig. Det er derfor mye som kan gå tapt ved hand-off fra designer til tradisjonell web utvikler
 • Gutenberg og fullsite editing har etter så mange år fortsatt ikke innfridd og gitt noe tilsvarende som andre, kommersielle plattformer tilbyr
 • For mye tid går bort til service og vedlikehold (noe som et lite byrå som ønsker å være kreative ikke ønsker å bekle arbeidsdagen sin med...iallfall ikke i så stor grad)
 • Personvern blir stadig viktigere (her er det mange plugins som sender og utleverer data på kryss av tvers som ikke harmonerer så veldig godt med GDPR, PECR, CCPA m.fl.
 • For avhengig av utviklere for å kunne gjøre elementære endringer (som designer)

Dette er bare noen av grunnene til at Wordpress etter så mange år faktisk ikke har den veksten som de tidligere har hatt. Det kommer til nyere og smartere måter å bygge websider på. Om det er i form av no-code / low-code eller "headless cms" . Men dette er bare våre grunner til at vi velger å forlate plattformen. Wordpress vil fortsatt være den dominerende CMS løsningen i mange år fremover, men det finnes alternativer som er raskere, tryggere, mer brukervennlige. Og legger man sammen alle kostnader ved å ha "premium" plugins, themes, backup og sikkerhetsverktøy så ser man fort at det blir langt mer kostbart å ha en Wordpress side som kan konkurrere med f.eks. Webflow, som ligger på en av de mest sikre og raskeste servere i verden: Amazon Web Services & Fastly. Og koden er super ren så det er ikke noe problem å pushe det til f.eks. Github og hekte på et annet CMS på toppen om man ikke skulle ønske å bruke CMS'en til Webflow (men hvorfor skulle man ikke ønske det? Red.)

Det er ikke lengre en hemmelighet at Webflow er vårt foretrukne "våpen" når det kommer til utvikling av websider. Vi har sertifisert oss og ikke minst blitt en av få som kan pryde seg med "Webflow Partner" tittelen i Norge. For å visuelt oppsummere hvorfor vi har lagt vår elsk på denne plattformen, se filmene nedenfor:

Vi har fortsatt mange sider på Wordpress plattformen. Utvikling av nye sider besluttet vi å stanse med i 2020, og når vi skriver 01.01.2023 (det gir rom for tid) så vil vi avvikle alle service- og vedlikeholdsavtaler vi har på plattformen. Flere av våre kunder ønsker å bli på plattformen og i den forbindelse søker vi utviklingsselskaper som kan være en støttespiller som ivaretar tjenester som vi har levert:

 • Backup og sikkerhet
 • Oppdatering av plugins og kjernekode
 • Bistå ved nye funksjoner og bugfixing på kundesider

Som det lille byrået vi er, ønsker vi hovedfokus på design- og visuell utvikling. Stor del av vår tid blitt brukt på å utføre disse "tekniske tjenestene" og vi har måttet hvile på tredjeparts utviklere og mye av det vi har "fikset" har i stor grad vært på "good-will" (fordi vi elsker våre kunder og er i overkant snille av og til).

Vi vil nå kunne ha mer fokus på design, visuelle profiler, no-code utvikling og på denne måten bli en fullverdig, full stack design byrå som leverer på det vi kan best: Design og moderne teknologi.

Se mer funksjon
Tilbake til nyhetsoversikt
Anerkjennelser.

design awards x23 / COMPUTER ARTS / WEB DESIGNER MAGAZINE / MAGNET AWARDS / 3D world magazine

Sommerseth Design holder kontoret feriestengt 19. juni t.o.m. 28. juni 2022
Affiliate
Professional Partner