Norges største inspirasjonsguide?

23/9/2021

Sist oppdatert: 23.01.2020.

Dette er guiden for deg som søker:

Grafisk design inspirasjon
Design inspirasjon trender
Web design inspirasjon
Typografi inspirasjon
Norsk design inspirasjon

PS! Før du starter. Lag deg en kopp te, kaffe, hell opp i et glass rødvin, sett deg til rette, for dette blir en lang, men inspirerende "trend guide". 🤓. Kanskje ikke Norges største, men kanskje i Frogn (Drøbak) iallfall 🤪

Denne artikkelen har vi laget ikke bare med tanke på deg som leser, men hva vi også selv kunne tenkt oss å ha samlet på et sted. Med linker og inspirende lesning. Her kan du finne inspirerende innhold om du jobber med markedsføring, produkt design, grafisk design, web design, web utvikling, forpakningsdesign, print... You name it! Kreativitet begrenses ikke til noe. Vi kan finne inspirasjon gjennom kunst, mat, mote m.m. Begrenser du deg til å hente inspirasjon fra et segment så blir kreativitetsstammen smal og litt småtrist (red. IMHO).

Vi starter forsiktig med lyttbare og svært lommevennlig ear-candy:

Podcasts:

(PS! Linkene her går direkte til Castbox sin podcast tjeneste, men alle disse er mulig å finne i både Spotify, Apple Podcast og Google Podcast ++)

"Design Life"  er en podcast om design og prosjekter for motiverte kreatører. Disse to jentene så et lite hull i podcast markedet, for et kontroversielt program om design og problematikken unge designere møter. Det tar også for seg vanlige spørsmål og problemstillinger rundt det å få betalt hva du er verdt, overkomme jerntepper og ikke minst passe tiden.

"Layout"  er en ukentlig podcast om design, teknologi, utvikling og mye annet.

The Visual Developers Podcast.  Dette er en godbit for oss som er ekstra gira på Webflow design og utvikling. Og generelt nocode retningen som stakes ut. Dette er podcasten som tar for seg alt som er relatert til det som ikke krever koding. Ikke bare Webflow altså. 😉

The Honest Designers Show  er som tittelen sier, men om du er en designer som sliter litt med å finne veien din i den moderne verden så har panelet i: Tom Ross, Ian Barnard, Dustin Lee og Lisa Gianz svaret.  De har hatt enorm suksess innenfor det kreative faget.

Design Better Podcast.  InvisionApp, som er kjent produsent av UI/UX verktøy for designere, leverer en podcast serie hvor man får møte litt av hemmelighetene, prosessene og ikke minst produktene bak de skarpeste design hodene i bransjen.

The Futur.  En av våre absolutte favoritter, både som podcast og video på YouTube. Disse vier så mye tid (i spissen ved designikon Chris Do) til å intervjue, dele prosesser, branding og design. Og blant de viktigste punktene: Forretningssiden av design.

Youtube kanaler:

Vi starter der vi sluttet på Podcast, nemlig med "The Futur".

Ukentlig produseres det en enorm mengde videoer med intervjuer av kjente designere, diskusjoner rundt hvordan prise oppdrag riktig og kanskje den mest spesielle serien er "semi-reality" "making a brand" og "young guns". Sistnevnte konkurrerer grafiske designere, forpakningsdesignere, illustratører. Det som kan krype og gå av kreative sjeler mot hverandre. Project Runway for grafisk design på en måte 🤩

WebFlow. Her er vi kanskje litt subjektive siden vi har falt pladask for plattformen, men ser man bort fra produktet så produserer de en rekke interessante guider. Den mest verdifulle er "Introduction to the freelancer's journey". En serie på hele 43 deler som tar deg fra det å skaffe kunder, innholdsstrategi, design og mye mer. Og de har det med glimt i øyet og en real dose humor.

Flux og Ran Segall produserer ukentlig tema rundt det å være freelancer, tips om ny og spennende software som kan øke både produktivitet og kreativitet og tidvis tar han for seg nettsider som han bryter ned og forklarer hva som bra og mindre bra.

AJ&Smart. Som så mange andre spennende og kreative selskaper så kommer disse fra Berlin. Designbyrå som har startet meget bra Youtube kanal som tar for seg design sprint, UI/UX tematikk og mye mer.

Awwwards (du leste riktig, tre 'w') er referansepunktet på "Golden Globe" prisutdeler innen web design. Men de er ikke bare et utstillingsvindu for kreative designere, de har også en rekke gratis opptak og foredrag relatert til grafisk design, historiefortelling, design systemer. Disse treffer et bred skare av kreative mennesker.

UI/UX 2020:

Gradients 2.0

Dette er en tilbakevendende trend. Gradients (graderte farger) har vi sett på trend kartet støtt og ofte, men i 2019 og 2020 så ser vi at denne stilen brukes på en langt mer sober og stram måte.

Grammarly bruker 'gradients' til å styrke merkevaren gjennom bruk av denne stilen på grafikk, større flater som bakgrunner og bilder.

Ass 1 dribb 2x

Filip Justić. En utrolig dyktig UI/UX designer fra Kroatia viser elegant og diskre bruk av gradients på duse header bakgrunner.

Lottie og SVG animasjoner

Uten å bli for teknisk her, men få har nok hørt om "Lottie" animasjonsformatet enda. Det er (om skribent husker riktig) utviklet i samarbeid med AirBnB. Kort fortalt så er det et bibliotek for Android, iOS og web hvor man bruker en plugin til After Effects som lager JSON animasjonsfil for web. Som er støttet av "alle" moderne browsere. De er enkle å lage og redigere. Dette formatet kommer for alvor til å markere seg i 2020.

Illustrasjoner:

Illustrasjoner er ikke noe nytt, men stilen som vi har sett gjennom 2019, vil fortsette inn i 2020. Den enkle, nesten litt nakne og ærlige illustrasjonsformen er veldig tydelig, preges av behagelig fargepalett og lett å se i ulike størrelser grunnet detaljnivået som ikke er for stort.

Eddie Lobanovskiy.

Eddie Lobanovskiy.

Kreativa Studio.

Typografi

Typografi er et stadig viktigere element. Noe som skiller god design fra amatørmessig design. Å forstå, bruke og komponere samling av snitt i poster, på web eller en årsrapport er vel så viktig som tilgangen på gode illustrasjoner og bilder. Variable fonter vil vi se mer av i 2020. I stedet for å laste font filer med mange variasjoner (en fil for normal, en for kursiv osv.) så vil man kunne finne alle disse mulighetene i én fil (poof, mindblown. red.)

Og vi vil selvsagt forsette å se trenden med mer brutale / groteske snitt i 2020 med "kinektiske" / levende egenskaper.

Kilde: tencent.isux

Swiss style

Font trends 2020 example: Web page design with Swiss style typography
Font trends 2020 example: Logo design with Swiss style typography

Pixel art

Font trends 2020 example: Logo design with pixel art font

Kilde: 99design

Asymmetriske grid

Vi ser stadig designere utforske lerretet sitt med hvordan man kan plassere elementer (tilsynelatende kaotisk) litt asymmetrisk. Noe som skaper spennende og "stopp effekt" om utført riktig.

Michettas ui drib

Andrea Fenaroli

Exploring a different design direction clean white minimal asymmetric shapes homepage website video marketing home page

Teodora

88e4227520b177d1bef6dd8b8bb0a6ba

Dwinawan

3d elementer

Enkle og abstrakte 3d elementer benyttes i større grad både i enkle illustrasjoner, på web og print. Det gir en ekstra dybde og geometri til det man ønsker å formidle. Med enklere og mer tilgjengelige verktøy som f.eks. Vectary, så kan du lage 3d modeller og renderinger rett i nettleseren din. Og man kan også vise frem produkter gjennom bruk av f.eks. integrasjon på web og Facebook sin 3d funksjon.

Vectary

Vectary

2616398eaa72270b9f4ccca27ffb335c
429d3756ab144d95b36ffbb8fd48abaa
05758af17ef779eca559874e369c1a62

Viiking

Isometriske former

Isometrisk er noe så enkelt som, 2D illustrasjoner / tegninger presentert i 3D landskap. Det gir en veldig leken, annerledes og unik atmosfære. Mye tyder på at vi også vil se denne trenden videreført i 2020.

Isometric data concept v2 people isometric illustration dudes dmit diagram data collaboration characters 3d

Isometric data analysis concept dmit characters collaboration isometric dudes 3d illustration people data diagram
Image

Dmitrii Kharchenko

522aa59eed8203e02596415deebd821a

RWDS

Teksturer

Og da mener vi ikke overflater man bruker på møbler, men detaljer som kan gi følelse av dybde og struktur på illustrasjonsnivå. Dette har vi sett gjennom 2019 og med nye versjoner av Procreate og Affinity Designer / Photo for iPad så er det helt klart at 2020 vil bli enda mer preget av denne ekstra "effekten".

4ecd0f2a7b33f2505f009071515acd54

Ranganath Krishnamani

Grand canyon

DKNG

AR (Augmented Reality)

Vi kommer oss heller ikke unna AR trenden. Som nå blir mer tilgjengelig på ulike plattformer takket være blant annet Apple sin tredje generasjon av ARKit 3.

Big shot copy 11 2x

Alex Pesenka

Stripe Digital Glass home house beach gallery surf wall glass vr ar

Cosmin Capitanu

Social meet up ui kit 5

Aurélien Salomon

Produkt og forpakningsdesign

Mye tyder på at trenden med mønsterbasert design vil fortsette i 2020. Det benyttes sterke kontraster og mer tilgjengelig design nå enn tidligere (ikke bare på grunn av universell utforming). Mono og sterk bruk av typografi. Og vi ser også at den enkle illustrasjonsformen adopteres på kryss av mediene. Fra digitalt ned til fysisk produkt.

Bc70ec38d0a40482f5a925bba4ddf8b7

Leo Natsume

046f8699dde9ef35236440d4036baed3

Pierre Kleinhouse

Bottles! shrubs cocktails drinks label label design packaging package design

Magabeth

Nü Water pt.1 package design design logotype spring sparkling uk startup beverage water identity packaging logo branding

Salih Küçükağa

Kreative verktøy

Under har vi satt opp en "personlig" liste over verktøy som kan være verdt å sjekke ut om du er kreativ, jobber innen grafisk design eller markedsføring som kan effektivisere hverdagen.

Bilderesultat for milanote

Milanote: Dette verktøyet bruker vi til å samle alt av idéer, presentere skisser, briefe hverandre og holde oversikt over tilbakemeldinger. Det er også svært bra til å lage moodboards / stylescapes med.

Bilderesultat for meistertask

Meistertask: Hvorfor bruke Meistertask når du har Milanote? Vel, førstnevnte er med på å holde oversikt over alle prosjekter og oppgaver i organisasjonen ved hjelp av "kanban" metoden. Her er også mulighet for å "tracke tiden" du bruker på oppgaver, synkronisere med Slack og Google + mye mye mer. Det finnes mange prosjektverktøy der ute, men Meistertask har de siste årene blitt vår favoritt.

Bilderesultat for Figma

Figma: Verktøyet som for alvor erstattet vår bruk av Sketch. Nå skal det sies at Sketch kommer med sky samarbeid som gjør det å jobbe team enklere. Dette er noe Figma er svært sterk på og det er enkelt å designe og utveksle elementer med andre designere og utviklere.

Bilderesultat for procreate

Procreate: "The industry standard" av tegneverktøy for iPad og iOS. Det har rukket å bli versjon 5 når denne artikkelen skrives. Det er ditt digitale lerret. En stor mengde av naturlige pensler, blyanter og andre medier som både følger med og kan kjøpes fra tredjeparts designere.

Relatert bilde

Vectary: Online 3d modellering. Hadde du sagt det for noen år siden hadde du bare fått rare blikk. Her kan du enkelt designe 3d objekter rett i nettleseren, med mulighet til å få filene produsert ut som virkelige objekter (3D printing), til bruk i AR ++. Vectary introduserte høsten 2019 også modulen "Photon" som lar deg rendre ut bilder i meget høy kvalitet.

Local by Flywheel: Om du ønsker å utvikle Wordpress sider lokalt i forrykende tempo, mulighet til å dele linker til siden så kunden kan få en sniktitt underveis, så er Local by Flywheel et supert valg.

Bilderesultat for webflow

Webflow: Vi kommer oss ikke unna å nevne Webflow. Dette visuelle verktøyet forandret måten vi som designere kan utvikle sider uten særlig kodekunnskap. Hele denne siden du er inne på nå er bygget i nettop det. For første gang kan vi som designere ta vår design fra Figma, Sketch eller Adobe XD, visuelt kode det om i Webflow, med interaksjoner og ren fin kode. Og de kjører på Amazon servere så det går superfort, har "tidsmaskin" backupløsning.

Bilderesultat for zapier

Zapier: Her finner du over 1500 såkalte "zaps". Kort fortalt. Om du har en nettside hvor et kontaktskjema er og du ønsker at denne kontakten skal bli lagt inn til oppfølging i feks. Hubspot eller opprette ny aktivitet i din Google kalender så er Zapier for deg. Det legger seg på "nocode" bølgen og lar deg lage integrasjoner uten å trenge skrive en linje med kode. Genialt? Vi synes iallfall det. 🤓

Vi håper du har hatt glede av denne (lange) artikkelen om hva vi og andre kuratorer tror vil prege design, trendbildet i 2020. Denne artikkelen vil få små oppdateringer gjennom slutten av 2019 og Q1 2020 i takt med om det skulle skje noe nytt eller endringer som påvirker artikkelens innhold.

Kilder: Behance, Dribbble, 99 Design, Elementor, Shakuro, Creative Bloq, Medium, GraphicMama.

Innholdsprodusenter: Tom Sommerseth, Malin Sommerseth

Se mer funksjon
Tilbake til nyhetsoversikt
Anerkjennelser.

design awards x23 / COMPUTER ARTS / WEB DESIGNER MAGAZINE / MAGNET AWARDS / 3D world magazine

Sommerseth Design holder kontoret feriestengt 19. juni t.o.m. 28. juni 2022
Affiliate
Professional Partner